sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Sonntag

Hallo!

Passanger - let Her go

Heräsin tänään saksan aikaa puoli 9 eli suomessa olisin vasta puoli kymmenen jaksanut nousta. Nukuin mukavat 17h joten ei ainakaan ole univelkoja.

Saksassa on ollut lämmintä, mutta sateista. Perjantaina oli yksi ukkoskuurokin, täällä ei ole tapana ottaa johtoja seinistä ukkosella. Syynä on toistuvat ukon ilmat. Sunnuntaiksi luvatttiin aurinkoista ilmaa, mutta aurinko on hyvin piilossa.

Olemme todellakin päiväkodissa harjoittelussa, arki siellä on todella erilaista.

Aamuisin on aamupiiri, kahdessa eri ryhmässä. On sininen ja vihreä ryhmä. Sen jälkeen on aamupala. Ennen aamupalaa toivotetaan "Guten Appetit". Sen jälkeen aloitetaan ruokailu. Maanantaina, tiistaina ja keskiviikkona syödään porukalla päiväkodissa tehtyä aamupalaa. Silloin aamupalalla on voileipää ja juustoa sekä makkaraa. Juomana on yleensä vettä tai sekahedelmämehua. Aamuisin ei ole puuroa tai maitoa - kuten suomessa. Torstaisin ja perjantaisin lapset tuovat omat eväät. Lapsilla on mukana jugurttia tai hedelmiä. Osalla lapsista on suklaalla tai hillolla kuorrutettuja voileipiä.

Päivä jatkuu vapaalla leikillä. Lapset saavat valita leikkinsä itse ja vaihtaa leikkejä kuten haluavat. Sinisen ryhmän lapsilla on sinisessä huoneessa magneettinen taulu. Siellä on kuvat kaikista leikeistä. Heidän tulee laittaa magneettinen nimikyltti leikkii johonka he ovat menossa. Vihreillä sama juttu, mutta vain vihreässä huoneessa.

Leikkimahdollisuuksia riittää. Lapsilla on käytössä pallomeri, askarteluhuone, kaksi huonetta riehumiseen, rauhoitumishuone, liikuntasali, istuskeluhuoneita kaksi, kotileikkihuone ja aidattu piha. Pallomeri on suosittu paikka, jonne lapset monesti kinuaa mukaan. Siellä suosittuja leikkejä ovat monsterileikki ja hippa. Riehumishuoneet ovat kovassa käytössä myös. Huoneissa on pehmeitä palikoita, joista lapset rakentelevat linnoja ja koteja. Liikuntasaliin lapset saavat mennä tiettyinä päivinä viikossa, aina oman ryhmän mukaan. Kotileikkihuoneessa on yleensä samat lapset. Siellä on pieni keittiö ja makuuhuone erikseen. Olohuone ja ruokatila ovat keskellä kotileikkiä. Huonekaluja lapset saavat siirrellä mielensä mukaan. Aidatulla pihalla on suuria renkaita, liukumäki, leikkimökki ja autonrenkaita sekä polkupyöristä hiekkalapiohin leluja. Aamupäivällä voi olla käymässä askarteluohjaaja, psykiatri tai pappi - riippuen päivästä. Liikuntaohjaaja käy kerran viikossa jumppaamassa lasten kanssa.

Vapaa leikki päättyy n.1215, jolloin alkaa siivous. Lapset korjaavat leikkinsä hoitajien avulla. n. 12.30 alkaa ruokapiirit. Niiden aikana luetaan ruokarunot ja lauletaan lauluja. 13.00 alkaa ruokailu. Tyypillisesti ruokana on riisilettuja tai kevyttä ruokaa kuten kasvispataa tai keittoa. Lisukkeena on salaattia ja leipää. Ensin tarjoillaan salaatit ja leipä. Leivän päällä ei ole voita eikä mitään muutakaan. Leipä on yleensä patonkia tai muuta vehnäleipää. Juomana on mehua tai vettä. Enne ruokailun aloittamista lausutaan ruokarukous, jossa kiitetään jumalaa ruoasta.

n.13.30 jatkuu vapaa leikki. Aamulla tuleet lapset lähtevät yleensä 14.00-15.00. Iltapäivän lapset tulevat suoraan ulkoilemaan klo 14.00 aikoihin.

Työpäivien jälkeen menemme kotiimme. Asumme kahden eläkeläisen ja pienen Lillan-koiran kanssa. Lillan nimi tuleekin sanasta "Lilla". Yleensä olemme hetken kodissamme ja sitten suuntaamme kaupungille polkupyörillä. Täällä on helppo pyöräillä, koska on niin tasaista. Leer on pieni kylä pahanen. Täällä ihmiset ovat hyvin läheisiä ja alkaa tuttujakin olla tääällä osa ihmisistä. Saa aina sanoa "Hallo", kun tulee tuttuja vastaan.  Saksalaiset ovat ihania siitä, että he muistavat vaikkei olisi paljoa puhunut. Täällä Leerissä tervehditään tuttaviakin iloisesti ja kysytään mitä kuuluu.







Kaupungilla on aika hyvin kauppoja, vähän niinkuin kajaanin kokoinen paikka. Oikeastaan tämä on kuin kajaani - samat naamat joka paikassa. Ihmiset tosin vähän juntimpia. Miehillä on hyvän näkösiä vaatteita ja suurin osa on ihan komeitakin. Naisilla suosittuja ovat 50-luvun pampulat hiuksissa. En vaan käsitä mistä he osatavat ne, koska niitä ei ole missään myynnissä. Haluaisin sellainen, jotta saisi ihania nutturoita tehtyä. Tuntuu, että kun joka päivä hiukset samanlaisesti niin alkaa jo kyllästyttää. Partureita on ehkä pari täällä, kuten tatskaliikkeitäkin. Olen siis menossa parturiin ja ottamaan tatuoinnin. Tutustuin erääseen tatuoijaan, joka suositteli heidän liikettään. Piirrustukset oli ihan huippu hienoja, kuten tatuoinnin itse tatuoijallakin.



Täällä Leerissä on kivoja rakennuksia ja kaksi suurta jokea. Kävimme leikkimässä modeleita tuolla kaupunilla ja otimme hienoja kuvia. Rakennukset ovat vanhoja ja niissä on kauppoja sekä asuntoja. Jokien läpi menee venetä, joihin pääsee kyytiin pientä maksua vastaan.

That's it!






Lovely greeting
Henna

















































Ei kommentteja:

Lähetä kommentti