sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Pari sanaa kulttuurista

Viikoloppu ohitse. Vaihdamme tänään perhettä ja menemme doriksen perheeseen. Iso ikävä jää soilen ja tomaksen luokse, koska täällä on ollut ihan mahtava olla. On kuitenkin hyvä nähdä eri perheitä.

Söimme eillen "viimeisen illallisen" tuttava pariskunnan kanssa. Ruokalistalla oli kolme eri ruokaa. Ennen ruokailua joimme lasilliset hyvä kuohuviiniä, koska samalla juhlistimme heidän hääpäiväänsä. Alkuruoaksi kalaa ja hienosti aseteltuna salattia sekä kasviksia. Sen jälkeen oli normaalia vihrersalaattia tomaatilla. Pääruoaksi oli ankkaa ja perunaa sekä lisukkeita. Ankka oli ihan hirmu hyvän makuista. Se oli tehty niin, että ensin uunissa pienellä lämmöllä kauan ja sen jälkeen n. 30min ennnen vieraiden tuloa uuni kovalle lämmölle - ja buenos. Jälkiruoaksi ja täytekakkua ja muuta hyvää.

Ruoan jälkeen vietin aikaa saksalaisten kavereiden kanssa. Pelailimme biljardia ja teimme ei mitään. Puhuimme englanniksi ja osan saksankin kielellä. Hyvin sitä ymmärtää kyllä vaikka ei olekkaan yhteistä äidinkieltä ja pystyy kommunikoimaan. Tietysti välillä tulee väärinkäsityksiä, joista Riina tietää paremmin :)! Saksalaisessa kulttuurissa ollaan ehkä vähän avoimempia ulkomaalaisia kohtaan kun suomessa. Kuten suomessa on täälläkin putoajia. Ihmiset tulevat eri maista, kuten iranista tai irakista ja ovat n. 1kk töissä. Sen jälkeen he saavat toimeentulotukea n.400-500e/kk ja jos on lapsia saa n.700e. He saavat rahaa mielestään hyvin, joten he eivät halua edes mennä töihin. Täällä on myös mietitty keinoja, miten saada ihmiset motivoitumaan työn tekemisestä. Samoja ongelmia tuntuu olevan suomessa ja saksassakin.

Täällä ollaan kohteliaita ja hyväkäytöksisiä. He kertoivat, että Leer on hollannin rajan takia kolmanneksi pahin huumekaupunki. Täällä saattaa päivälläkin näkyä kodittomia ihmisiä, jotka kerjäävät rahaa omiin tarkoituksiinsa.Tämä on siinä mielessä pieni paikka, että "kaikki tuntevat kaikki". Ihmiset tervehtivät vieraitakin. On nuorillakin vielä tapana esitellä itsensä kättelemällä. Ihmiset tuntuvan olevan yleensä hiukan suorapuheisia ja niin.

Auringon laskettua oli kaunis ilma. Tähdikkäästä taivaasta saattoi päätellä että tästä sunnuntaista tulee hyvin kiva ja aurinkoinen. Yöllisestä parista asteesta on lämpötila noussut +15. Murteisa vielä kirjoitan, että täällä Leerin alueella on oma murre ja muualla saksassa omia murteita. Yksi murresanoista on esimerkiksi "moin"  , joka tarkoittaa tervehtimistä. Sen voi sanoa tutulle tai tuntemattomalle. Muualla saksassa ei voi tuntemattomalle mennä sanomaan "moin" saamatta hölmistyneitä katseita.

Että sellaista. Pian syömme vielä hiukan ruokaa ja viiden maissa tavarat autoon kohti uutta perhettä! Jännittää!





 


Friendly greetings

Me

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti