keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Farmia ja vappua saksassa

Hallo!

Olimme tiistaina 30. päiväkodin 3-5 vuotiaiden lasten kanssa läheisellä farmilla käymässä. Maatila oli n. 5-10km päiväkodista. Perheet maksoivat 5 euroa sisäänpääsyä ja toivat itse omat lapsensa farmille. Tulimme riinan kanssa erään työntekijän söpöllä pikkuautolla. Edessä heilua elvis - nukke. Täällä ihmisillä on aika paljon ylimääräistä tavaraa autojen sisällä. Ajetaankohan täällä enemän autolla kun suomessa?

Olimme perillä n. 8.15 aamulla. Farmin edessä oli hauska leikkipaikka lapsille. Siellä odottelimme n. 20 minuuttia kaikkien saapumista. Merkkasimme listaan aina kun lapsi saapui paikalle. Vanhemmat maksoivat paikanpäällä tai etukäteen päiväkodilla.

Aloitmme kierroksen tutustumalla labratoriannoutaja-koiraan. Se oli reipas nuori koira, joihin lapset aivan rakastuivat. Koira oli mukana kierroksen ajan. Lapsille kerratiin samalla säännöt mitä saa tehdä ja mitä ei.

Seuraavana oli vuorossa kanat ja taisi siellä kukkokin möllöttää. Lapset saivat mennä ja minunkin piti mennä kanojen aitaukseen. Lapset saivat katsella kanojen nukkumapaikkoja ja asuinoloja. Yhdessä lapsien kanssa kyykimme kurkkien kanojen tekemiä onkaloita ja pesäpaikkoja. Lapset sai minutkin innostumaan katsomaan kanojen juoksentelua. Ihanan aitoja ne lapset ovat ja saavat aina hymyn huulille. Elinikä pitenee kyllä lasten parissa, kun saa nauraa niin paljon.

Sitten taisimme katsoa jotain pässiä tai hevosta tai jotain. n.11.00 lähdimme aamu/väli/ruokapalalle. Tarjolla oli hedelmiä, tuoretta leipää, vihanneksia, kahvia, mehua, teetä.. aivan mahtavat välipalat olivat siellä tarjoilleet. Söimme n. 1h verran. Täällä saksassa ruokailu on todella hidasta minun mittakaavasa. Täällä ruoan aikana puhutaan ja se on sellainen keskusteluhetki.

Mahat täynnä lähdimme katsomaan ämmyjä. Lapset sai ajella siellä navetassa muovitraktoreilla ja ruokkia sekä silitettä lehmiä. Taisinpa itsekkin innostua silittämään lehmiä kun lapset oli nin innoissaan. Olimme n. 1h navetassa. Sen jälkeen menimme kahteen eri ryhmään.

Ryhmä 1 lähti ratsastamaan poneilla. He eivät käyttäneet kypärää vaan aikuinen piti kiinni lapsesta. Ratsastus kesti n. 1-2minuuttia / lapsi. Ihania kun ne niin harjoitteli tasapainoa ja kaikkea siinä.

Ryhmä 2 lähti katsomaan maidon, voin ja juuston ja muiden maittotuotteiden alkuperää. Lapsille näytettiin kuinka voita tehdään. Olihan ne ihmeissään ja uutta asiaa minullekkin.

Farmin ja suihkun jälkeen oli vuorossa reipas lenkkeily. Kävin kaverin ja isäntäperheeni koiran kanssa vajaan parin tunnin lenkillä puistossa, jee jee.

Täällä juhlitaan 1.5 päivää kuten suomessakin vappua. Vappu taitaa olla alunperin saksalainen juhla ja itse vappu-sana Waluburg-nimestä. Täällä on "palava puu" merkkinä vapusta. Muita perinteitä ei oikeastaan taida olla. Puuta pitää vartioida, ettei kukaan sitä varasta. Jos joku saa varastettua sen niin... on ongelmia. Eli ei saa antaa varastaa kenenkään puuta.

Minun vappuuni ei kuulunut serpentiiniä eikä muutakaan vappumaista vaan aivan maailman surkein kauhuleffa ja vielä pieni karaoke paikka Emdenissä. Emden on täältä n. 40km. Sinne on hyvä suora reitti täältä Leeristä. Karaoke laitteet olivat erittäin vanhat ja koska lauloimme englanniksi piti ottaa vähintään KOLME laulua peräkkäin. Syy oli se että aina kun vaihtui laulun kieli, niin piti johdon siirrelllä.

Kivaa oli kuitenkin!

Maisemia farmilta

ämmyt ja minä

maisemia farmilta

minä ja aasi

1.5 päivällä lintuja ikkunan laudalta. Istuivat tuossa ainakin 10minuuttia, kauniita olivat! Mitä lintuja lie?




Friendly greetings
Henna


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti